Treceți la conținutul principal

Dragostea dureaza trei ani - Frederic Beigbeder



Se spune deseori ca “trebuie salvate aparentele” Eu unul, zic ca trebuie asasinate, fiindca asta e singurul mijloc prin care te poti salva.

Un tantar dureaza o zi, un trandafir dureaza trei zile. O pisica dureaza treisprezece ani, dragostea dureaza trei.Uite-asa. La inceput, este un an de pasiune, pe urma, un an de tandrete si, in cele din urma, un an de plictis. In primul an spui : “Daca ma parasesti, ma OMOR.”.In al doilea an spui: “Daca ma parasesti, o sa sufar, dar o sa-mi treaca”. In al treilea an spui:”Daca ma parasesti, desfac o sticla de sampanie”.

Esti lasat sa crezi ca dragostea e o chestie pe viata, cand, de fapt -  din punct de vedere chimic – dispare dupa trei ani. Am citit intr-o revista pentru femei ca dragostea este o emisie, de scurta durata, de dopamina, noradrenalina, prolactina, luliberina si ocitocina. O mica molecula, feniletilamina(FEA), declanseaza senzatii de veselie, de exaltare, de euforie. Cand te indragostesti la prima vedere inseamna ca neuronii din sistemul limbic iti sunt alaturati cu FEA. Tandretea nu inseamna altceva decat endorfine(opiul cuplului). Societatea te inseala: iti vinde marea dragoste, cand , de fapt, s-a demonstrat stiintific ca acesti hormoni inceteaza sa mai actioneze dupa trei ani.

Basmele nu exista decat in basme. Adevarul este mai dezamagitor. Adevarul este intotdeauna dezamagitor, de-aia minte toata lumea.

Marea problema a vietii este durerea pe care o pricenuiesti si nici metafizica cea mai ingenioasa nu-l justifica pe omul care a sfasiat inima care il iubeste.

Dragostea ia sfarsit atunci cand nu te mai poti intoarce inapoi. Asa iti dai seama: apa a curs pe sub poduri, neintelegerea domneste; v-ati despartit fara ca macar sa observati.

Ce pierdere de timp: sa vrei sa te omori, cand esti deja mort.

Dragostea este o catastrofa magnifica: sa stii ca te indrepti cu toata viteza spre un zid si totusi sa accelerezi; sa alergi catre pierzanie, cu zambetul pe buze; sa astepti, plin de curiozitate, clipa cand se va alege praful de toate. Dragostea este singura deceptie programata, singura nenorocire previzibila, pe care o vrei mereu si mereu.

“Fan-Chiang a intrebat: - Ce este dragostea?
Maestrul a spus: - Sa pui mai mult pret pe efort decat pe recompensa, asta este dragostea.” (Confucius)

O singura intrebare ma sacaie neincetat si imi rezuma intreaga existenta: ce e mai rau, sa faci dragoste fara sa iubesti sau sa iubesti fara sa faci dragoste?

Trebuie sa te hotarasti: ori traiesti cu cineva, ori il doresti. Nu poti dori ceea ce ai, e impotriva naturii.

Toata problema dragostei mi se pare a fi aceasta: pentru a fi fericit, ai nevoie de siguranta, in timp ce, pentru a fi indragostit, ai nevoie de nesiguranta. Fericirea se bazeaza pe incredere, pe cand dragostea cere indoiala si neliniste…Si a te indragosti nu este cea mai buna cale de a-ti gasi fericirea; daca lucrurile ar fi stat asa, s-ar fi aflat, de atata amar de vreme.

Este multa amaraciune pe pamant, dar e greu sa depasesti tristetea de care este cuprinsa o femeie cand simte ca dragostea pe care i-o purtai se duce, oh, incetisor, nu de azi pe maine, nu, ci pe nesimtite, ca nisipul din clepsidra. Pentru ca sa inforeasca o femeie are nevoie de un barbat care s-o admire, cel putin asa vad eu lucrurile.

Imi paraseam sotia si totusi de mine ma desparteam. Cel mai greu lucru nu era s-o parasesc pe ea, ci sa renunt la frumusetea povestii noastre.

Oare este posibil sa te indragostesti fara ca asta sa se termine in sange, sperma si lacrimi?

Cele mai frumoase serbari sunt cele din interiorul nostru.

Sunt fascinat de extrema tensiune electrica, palpabila, trepidanta, care se poate crea intre un barbat si o femeie care nu se cunosc, fara un motiv anume, doar asa, pur si simplu fiindca se plac si se caznesc sa n-o arate.
Nu este deloc nevoie de vorbe. Este o chestie de mimica, de atitudine. Este ca o ghicitoare, enigma cea mai importanta din viata ta. Oamenii vulgari numesc asta erotism, cand, de fapt, nu este vorba decat de pornografie, adica de sinceritate.
Lumea se poate prabusi, tu n-ai ochi decat pentru ochii celuilalt. In clipa asta, in strafundul tau, stii, in sfarsit.
Stii ca poti pleca de indata cu aceasta fiinta cu care n-ai schimbat mai mult de trei fraze. “A pleca”:cel mai frumos cuvant din limba franceza. Stii ca esti pregatit sa-l folosesti. “Sa plecam”. “Trebuie sa plecam”. “Intr-o zi, vom lua trenuri care pleaca”. Bagajele sunt facute si stii ca trecutul nu este decat un maldar nedeslusit, ramas in spatele tau, pe care trebuie sa-l dai uitarii pentru ca esti pe cale de a te naste. Stii ca ceea ce se intampla este foarte grav si nu faci nimic pentru a opri lucrurile. Stii ca nu exista alta iesire. Stii ca ai sa starnesti suferinta, ca ai prefera sa eviti asta, ca ar trebui sa judeci, sa astepti, sa reflectezi, dar “A pleca”, “A pleca” este mai puternic decat orice. Sa incepi totul iar de la zero. Casuta “Plecare” promite atat de mult. Este ca si cum ti-ai fi oprit respiratia – in apnee juvenila- sub apa. Viitorul este umarul gol al unei necunoscute. Viata iti acorda o a doua sansa; Istoria schimba foaia. S-ar putea crede ca aceasta atractie este superficiala, dar nimic nu este mai profund decat ea; esti gata de orice; accepti defectele; ierti imperfectiunile; ba chiar le cauti, cu incantare. Esti atras intotdeauna doar de slabiciuni.

Iata un test foarte simplu, ca sa aflati daca sunteti cu adevarat indragostiti: daca, dupa patru-cinci ore petrecute fara iubit, acesta incepe sa va lipseasca, atunci nu sunteti indragostit; daca erati, zece minute de despartire ar fi fost de ajuns sa va faca viata imposibil de suportat.

Poti sa te indepartezi pe vecie de un om, poti sa-ti calci toate juramintele si sa ramai in continuare fata in fata cu el, fara sa faci din asta un capat de tara.

Post-scriptum: “Cand minti, cand ii spui unei femei ca o iubesti, e de crezut ca minti, dar ceva, ceva tot te-a impins sa-i spui chestia asta, de aceea, este adevarat. (Raymond Radiguet)

Dragostea este o sursa de probleme respiratorii.

Fiindca dragostea nu inseamna doar sa suferi sau sa-i faci pe altii sa sufere. Poate insemna si ambele in acelasi timp.

Singura veste buna: nefericirea te face sa slabesti. Nimeni nu mentioneaza acest regim, care este totusi cel mai eficace dintre toate. Depresia care te Subtiaza. Cantariti cu cateva kile in plus? Divortati, indragostiti-va de cineva care nu va iubeste, traiti singuri si rumegati-va tristetea cat e ziulica de lunga. Excesul ponderal va disparea mintenas, ca zapada la soare. Va veti regasi trupul zvelt, de care va veti putea bucura – daca scapati teferi.

Cand duci o viata dubla, regula de baza este sa nu te indragostesti. Te intalnesti in secret, de placere, ca sa evadezi, ca sa traiesti fiorul. Te crezi erou, si unde mai pui ca fara multa bataie de cap. Dar sa fii sentimental, niciodata! Nu trebuie sa amesteci lucrurile. Pana la urma, ai ajunge sa confunzi placerea cu dragostea. Ai risca sa fii complet dezorientat.

A seduce o fata inseamna mai ales a reduce distantele. Trebuie sa reusesti sa castigi teren, centimetru cu centimetru, fara ca sa se bage de seama prea mult. Daca vezi o fata care iti place, trebuie sa te apropii de ea (la 2 metri). Daca iti place si de la distanta asta, incepi sa vorbesti cu ea (la 1 metru). Daca zambeste cand ii insiri balivernele tale, o inviti sa danseze sau sa bea ceva ( la 50 de centimetri). Apoi, te asezi langa ea (la 30 de centimetri). Cum incep sa-i straluceasca ochii, trebuie sa-i aranjezi cu grija o suvita dupa ureche (la 15 centimetri). Daca te lasa sa-i aranjezi parul, vorbeste-i putin mai de aproape (la 8 centimetri). Daca respira mai puternic, lipeste-ti buzele de ale ei (la 0 centimetri). Scopul acestei strategii este, evident, sa obtii o distanta negativa prin patrunderea unui corp strain in interiorul acestei persoane.

Orice s-ar spune cel mai bun mod de a nu regreta ceva este sa-l dai uitarii.

Uneori mi se intampla sa am crize de megalomanie: daca ea nu ma vrea, ma autoconving eu, atunci n-o mai iubesc! Tampita asta nu este la Inaltimea mea? Cu atat mai rau pentru ea! Dar aceste tresariri de orgoliu nu dureaza mult, pentru ca n-am un instinct de supravietuire atat de dezvoltat.

Sunt la picioarele tale, descurajat, sfarsit, asteptand lovitura de gratie. De la un anumit grad de intensitate a durerii, iti pierzi orice orgoliu. Nu-ti scriu pentru a-ti cere sa vii, iti scriu pentru a-ti spune ca voi fi intotdeauna aici..Niciun gest din partea ta, si voi fi mereu aici, pe undeva, pe aceeasi planeta cu tine, asteptandu-te.

Omul singur devine preistoric: dupa cateva zile nu se mai rade, nu se mai spala, mormaie. Pentru ca fiinta umana sa ajunga la civilizatie, a fost nevoie de milioane de ani, in timp ce intoarcerea la Neanderthal ii ia mai putin de o saptamana.

Pentru ca dragostea sa dureze intotdeauna, e de-ajuns sa traiesti in afara timpului.

Fericirea este tacerea nefericirii.

Comentarii

  1. Adevarul chiar daca e dureros ne aduce la viata, in timp ce iluziile ne ucid.Inca nu sau inventat lanturi pentru suflet ! Fi liber Prietene !
    Superboolt.wordpress.com

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Darul Psihoterapiei - Irvin Yalom

Priveste pe fereastra celuilalt. Incearca sa vezi lumea asa cum o vede pacientul tau. Empatia este un subiect atat de la moda – barzi in voga indruga tot felul de banalitati despre a te pune in pielea altuia – incat tindem sa uitam de complexitatea procesului. Este extrem de dificil sa stii cu exactitate ce simte celalalt; de cele mai multe ori nu facem altceva decat sa ne proiectam propriile sentimente asupra celuilalt. Cu multi ani in urma am citit un articol scris de Sandor Ferenczi, un psihanalist exceptional, in care ii adresase urmatoarele cuvinte unui pacient: “Poate m-ai putea sa-mi descopar unele dintre unghiurile moarte.” Fiecare individ are o lume interioara diferita, iar stimulul are o semnificatie diferita pentru fiecare. Psihoterapia este ca un test Rorschach viu: pacientii proiecteaza in el perceptii, atitudini si semnificatii din propriul inconstient. “Introspectia este intotdeauna retrospectie.” (Satre) Cred ca este ceva obisnuit ca terapeu

Horatiu Malaele - Rataciri

Nu mi-e teama de tine, Moarte, Da`, ce-ai face tu si cum ai mai trai, De-ai avea mama si-ar muri? (Grigore Vieru) Copilaria... Cadoul pe care ni-l face Viata pentru ce vom avea de indurat. Nu cauta prietenia oamenilor cinstiti! Vei suferi de singuratate. Prieteniile trec, dusmanii raman. De fi-va... de fi-va supararea ta un punct in zare, aceasta perspectiva ma mira si ma doare, de fi-va supararea ta un pumn de cuie, aceasta rastignire ma doare si ma suie, de fi-va supararea ta perna de pat, pe care somnu-ti sta culcat, de fi-va ea, asa cum pare, o mica sau mai mare suparare, tu afla acuma, mandra mea poveste, ca daca totu-i trecator, si asta este. Dupa ce Prostia se instala confortabila in teritoriu, urma o perioada de fericita adaptare. Decalog 1. Nu îţi crea o imagine falsă. Este incomodă, greu de întreţinut şi uşor de depistat. 2. Fii prietenul duşmanilor tăi. Un proverb islamic spune că „numai iubindu-i poţi să-i distrugi”. 3. Rămâi modest

Ileana Vulpescu – Viata, viata, legata cu ata

Momentul cand iti dai seama ca n-ai avut pe cine sa iubesti intr-o viata inseamna inceputul agoniei sufletului, agonie ce se reflecta mai intai intr-un cenusiu amorf al ochilor – ei imbatranesc primii – intr-un rictus al gurii, pe care-ti trebuie mult exercitiu in oglinda pentru a invata sa-l ascunzi. Aceasta agonie sufleteasca se reflecta intr-o imbatranire fizica brusca. Descoperirea asta, a vidului unei vieti, te schimba de azi pe maine ca trecerea prin groaza unei catastrofe. Sangele apa nu se face, dar se face venin. O ardeau remurcarile ca daduse viata unui copil caruia, cum se dovedea, izbutise sa-i aduca doar nefericire. Singurul lucru pe care nu-l pandeau nici putreziciunea si nici hotii era ceea ce-ai vazut, ceea ce-ai adunat in suflet. Daca nu ti le mai amintestipe toate asa cum au fost, macar sa ai ce sa uiti. Sa se estompeze, sa se cufunde ca-ntr-un val de ceata, dar sa fi existat. Pe lume erau atatea surse de bucurie dincolo de fericirea pe care ti-ar oferi-o oglin