Treceți la conținutul principal

Oscar Wilde - Portretul lui Dorian Gray



…adevarata frumusete, se sfarseste acolo unde incepe o expresie intelectuala. Intelectul este in sine un mod de a exagera si distruge armonia oricarui chip.

Cel mai banal lucru devine incantator, daca nu facem altceva decat sa-l ascundem.

Rasul nu este deloc un inceput rau pentru o prietenie si este de departe cel mai bun sfarsit pentru o astfel de legatura..

Valoarea unei idei nu are absolut nimic de-a face cu sinceritatea persoanei care o exprima.

Armonia sufletului si a trupului -  cat de mult inseamna asta! Noi, in nebunia nostra, le-am separat si am inventat un realism care este vulgar, o perfectiune care este vida!

De obicei se poarta incantator cu mine..Tousi, din cand in cand, este teribil de nechibzuit si pare sa-i faca o adevarata placere sa ma faca sa sufar. Atunci simt, ca mi-am daruit intregul suflet cuiva care se poarta cu el deparca ar fi o floare pe care sa o puna la butoniera hainei, un fel de podoaba care sa-i gadile vanitatea, un ornament pentru o zi de vara.

Este un lucru trist, dar fara indoiala geniul dureaza mai mult decat frumusetea.

Toate influentele sunt imorale – imorale din punct de vedere stiintific.

A avea o influenta asupra unei persoane inseamna sa-ti oferi propriul suflet. Acea persoana nu mai are propriile ganduri si nu se mai inflacareaza de propriile pasiuni. Virtutile sale nu-i mai apartin. Pacatele sale, daca exista asa ceva, sunt imprumutate. El devine ecoul muzicii altcuiva, un actor care interpreteaza un rol ce n-a fost scris pentru el. Scopul vietii este perfectionarea persoanala. Implinirea desavarsita a propriei firi – acesta este motivul pentru care fiecare din noi traieste pe acest pamant. Oamenii se tem de ei insisi in ziua de azi. Au uitat de cea mai inalta indatorire, de indatorirea pe care fiecare o are fata de sine insusi. Bineinteles ca oameii au suflet caritabil. Ii hranesc pe cei infometati si-i imbraca pe cersetori. Dar propriile lor suflete sunt infometate si dezgolite. Oamenilor le lipseste curajul. Poate ca nu l-au avut niciodata. Groaza de societate, care constituie baza eticii, spaima de Dumnezeu, care constituie secretul religiei – acestea sunt cele doua lucruri care ne guverneaza. Si totusi…

Singura modalitate prin care poti sa scapi de o tentatie este sa i te supui. Rezista-i si sufletul ajunge sa se otraveasca de dorul dupa lucrurile pe care si le-a interzis, de dorinta pentru lucrurile pe care legile sale monstruoase le-a facut oribile si ilicite. S-a spus ca marile evenimente ale lumii au loc in minte. In minte si numai acolo se petrec marile pacate ale omenirii..

Nimic nu poate vindeca sufletul mai bine decat simturile, intocmai precum nimic nu poate vindeca simturile mai bine decat sufletul.

“Intotdeauna” Acesta este un  cuvant ingrozitor. Ma face sa ma cutremur cand il aud. Femeilor le place tare mult sa-l foloseasca. Strica orice idila incercand sa o faca sa dainuie vesnic. Este de asemenea un cuvant lipsit de semnificatie. Singura diferenta intre un capriciu  si o pasiune care dureaza toata viata este aceea ca un capriciu dureaza putin mai mult de atat.

..ce se mai agita oamenii pe tema fidelitatii!.. De fapt, chiar si in dragoste este pur si simplu o chestiune fiziologica. Nu are nimic de-a face cu propria noastra vointa. Tinerii vor sa fie fideli si nu sunt; batranii vor sa fie infideli si nu reusesc..

Pentru a-ti recupera tineretea, nu trebuie decat sa-ti repeti nebuniile..

Exista multe lucruri la care am renunta daca nu ne-am teme ca altii le-ar putea recupera.

Candva mi-ai spus ca patosul te lasa absolut rece, dar ca frumusetea, simpla frumusete, ti-ar putea umple ochii de lacrimi..

Tocmai pasiunile in legatura cu a caror sursa reusim sa ne inselam pe noi insine sunt acelea care ne chinuie cu cea mai neinfranata tiranie. Cele mai slabe impulsuri sunt cele a caror natura o intelegem pe deplin. S-a intamplat adesea ca atunci cand credeam ca facem experimente asupra altora, sa facem de fapt experimente asupra noastra.

Ori de cate ori un barbat face un lucru din cale-afara de prostesc, o face intotdeauna manat de cele mai nobile sentimente.

Adevaratul inconvenient al casatoriei este ca te face altruist. Si oamenii altruisti sunt lipsiti de culoare. Le lipseste individualitatea.

Motivul pentru care ne place sa avem o parere atat de buna despre altii este acela ca ne este foarte teama pentru noi insine. Baza optimismului este groaza absoluta. Credem ca suntem generosi pentru ca ii atribuim vecinului nostru acele calitati care probabil ne avantajeaza pe noi. Il laudam pe bancher ca sa ne putem retrage contul si gasim calitati demne de lauda la un talhar in speranta ca ne va cruta buzunarele…Am cel mai mare dispret pentru optimist. In ceea ce priveste viata pervertita, nicio viata nu este pervertita, ci doar cea careia i se curma evolutia. Daca vrei sa distrugi firea unui om, nu trebuie decat sa o schimbi. Cat despre casatorie, desigur ca ar fi o prostie, dar exista si alte legaturi mai interesante intre femei si barbati. Cu siguranta le voi incuraja.Acestea au farmecul de a fi la moda.

Placerea este testul Firii, semnul ei de aprobare. Cand suntem fericiti, suntem intotdeauna mai buni, dar cand suntem buni, nu suntem intodeauna fericiti.

Sa fii bun inseamna sa fii in armonie cu tine insuti..Raul incepe atunci cand esti obligat sa fii in armonie cu ceilati..

Femeile creeaza Iubirea in sufletele noastre. Au dreptul sa o ceara inapoi…
Posibil, dar il vor inapoi in mod inevitabil in cea mai marunta moneda posibila. Asta-i ingrijorator.Femeile, asa cum a spus un intelept francez, ne inspira dorinta de a crea capodopere si ne impiedica intotdeauna sa le ducem pana la capat.

As putea sa mimez o pasiune pe care nu o simt, dar nu pot sa mimez una care ma arde ca un foc.

Exista intotdeauna ceva ridicol in sentimentele persoanelor pe care ai incetat sa le mai iubesti.

Marturisirea pacatelor, si nu preotul, e cea care ne mantuieste.

Scrisoarea ta? O, da, imi amintesc. Inca nu am citit-o. Ma temeam sa nu scrie ceva acolo care sa nu-mi placa. Tai viata in bucati cu ironiile tale.

Daca te-ai fi insurat cu fata asta, ai fi fost nefericit. Desigur ca te-ai fi purtat bine cu ea. Intotdeauna suntem buni cu oamenii de care nu ne pasa deloc.

Pana si amintirea bucuriilor aduce amaraciune, iar amintirile placerii pricinuiesc suferinta.

Fiecare dintre noi are raiul si iadul in el.

Tineretea zambeste fara sa aiba vreun motiv. Este unul din farmecele sale principale.

Poate ca niciodata nu ne simtim mai in largul nostru ca atunci cand suntem nevoiti sa ne prefacem.

Atunci cand o femeie se recasatoreste, o face pentru ca l-a urat pe primul sot. Cand un barbat se recasatoreste, o face pentru ca a adorat-o pe prima lui sotie. Femeile isi incearca norocul, barbatii il risca.

Un barbat poate fii fericit cu orice femeie atata vreme cat nu o iubeste.

Se spune ca pasiunea inchide gandurile intr-un cerc.

Fiecare isi traia viata asa cum credea si platea pretul pentru felul in care o traieste. Singurul pacat era ca trebuia sa platesti atat de des pentru o singura greseala. Intr-adevar, trebuia sa platesti incontinuu. In socotelile lui cu oamenii, destinul nu-si incheia niciodata contul.

Noi, femeile, asa cum se spune, iubim cu urechile, tot asa cum voi, barbatii, iubiti cu ochii, daca se cheama ca iubiti.

Arta romantica incepe cu punctul culminant.

Daca un om trateaza viata artistic, nu mai gandeste cu creierul, ci cu inima.

Tragedia batranetii nu este aceea ca esti batran, ci ca ramai tanar.

Viata nu este guvernata de vointa sau de intentii. Viata e o chestiune de nervi, de fibre, de celule alcatuite incet, in care gandul se ascunde si pasiunea are visele ei. Poate iti inchipui ca esti la adapost si crezi ca esti puternic. Dar o nuanta de culoare intalnita intamplator intr-o camera, sau cerul de dimineata, un parfum anume pe care l-ai adorat candva si care-ti aduce amintiri suave cu el, un vers dintr-un poem uitat peste care ai dat din nou, un ritm dintr-o bucata muzicala pe care ai incetat sa o mai interpretezi…de lucruri ca acestea depind vietile noastre. (Robert Browning)





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Darul Psihoterapiei - Irvin Yalom

Priveste pe fereastra celuilalt. Incearca sa vezi lumea asa cum o vede pacientul tau. Empatia este un subiect atat de la moda – barzi in voga indruga tot felul de banalitati despre a te pune in pielea altuia – incat tindem sa uitam de complexitatea procesului. Este extrem de dificil sa stii cu exactitate ce simte celalalt; de cele mai multe ori nu facem altceva decat sa ne proiectam propriile sentimente asupra celuilalt. Cu multi ani in urma am citit un articol scris de Sandor Ferenczi, un psihanalist exceptional, in care ii adresase urmatoarele cuvinte unui pacient: “Poate m-ai putea sa-mi descopar unele dintre unghiurile moarte.” Fiecare individ are o lume interioara diferita, iar stimulul are o semnificatie diferita pentru fiecare. Psihoterapia este ca un test Rorschach viu: pacientii proiecteaza in el perceptii, atitudini si semnificatii din propriul inconstient. “Introspectia este intotdeauna retrospectie.” (Satre) Cred ca este ceva obisnuit ca terapeu

Horatiu Malaele - Rataciri

Nu mi-e teama de tine, Moarte, Da`, ce-ai face tu si cum ai mai trai, De-ai avea mama si-ar muri? (Grigore Vieru) Copilaria... Cadoul pe care ni-l face Viata pentru ce vom avea de indurat. Nu cauta prietenia oamenilor cinstiti! Vei suferi de singuratate. Prieteniile trec, dusmanii raman. De fi-va... de fi-va supararea ta un punct in zare, aceasta perspectiva ma mira si ma doare, de fi-va supararea ta un pumn de cuie, aceasta rastignire ma doare si ma suie, de fi-va supararea ta perna de pat, pe care somnu-ti sta culcat, de fi-va ea, asa cum pare, o mica sau mai mare suparare, tu afla acuma, mandra mea poveste, ca daca totu-i trecator, si asta este. Dupa ce Prostia se instala confortabila in teritoriu, urma o perioada de fericita adaptare. Decalog 1. Nu îţi crea o imagine falsă. Este incomodă, greu de întreţinut şi uşor de depistat. 2. Fii prietenul duşmanilor tăi. Un proverb islamic spune că „numai iubindu-i poţi să-i distrugi”. 3. Rămâi modest

Ileana Vulpescu – Viata, viata, legata cu ata

Momentul cand iti dai seama ca n-ai avut pe cine sa iubesti intr-o viata inseamna inceputul agoniei sufletului, agonie ce se reflecta mai intai intr-un cenusiu amorf al ochilor – ei imbatranesc primii – intr-un rictus al gurii, pe care-ti trebuie mult exercitiu in oglinda pentru a invata sa-l ascunzi. Aceasta agonie sufleteasca se reflecta intr-o imbatranire fizica brusca. Descoperirea asta, a vidului unei vieti, te schimba de azi pe maine ca trecerea prin groaza unei catastrofe. Sangele apa nu se face, dar se face venin. O ardeau remurcarile ca daduse viata unui copil caruia, cum se dovedea, izbutise sa-i aduca doar nefericire. Singurul lucru pe care nu-l pandeau nici putreziciunea si nici hotii era ceea ce-ai vazut, ceea ce-ai adunat in suflet. Daca nu ti le mai amintestipe toate asa cum au fost, macar sa ai ce sa uiti. Sa se estompeze, sa se cufunde ca-ntr-un val de ceata, dar sa fi existat. Pe lume erau atatea surse de bucurie dincolo de fericirea pe care ti-ar oferi-o oglin