Treceți la conținutul principal

Kazuo Ishiguro - Sa nu ma parasesti



Din acest motiv, Norfolk e un colt extrem de linistit si destul de dragut al Angliei. Dar este, de asemenea, un colt pierdut de lume. Un colt pierdut. Asa-l numea si de aici a pornit totul. Fiindca si noi aveam la Hailsham propriul nostru "colt al obiectelor pierdute", locul in care se depozitau obiectele ratacite. Daca pierdeai sau gaseai ceva, acolo te duceai [...] atunci cand pierdeam un lucru la care tineam mult, pe care il cautam disperati si nu-l gaseam, nu eram total distrusi. Inca mai aveam o farama de speranta, gandindu-ne ca intr-o zi, atunci cand vom fi mari si vom fi liberi sa calatorim in voie prin toata tara, puteam foarte usor sa ne ducem si sa-l gasim in Norfolk. Si asta e motivul pentru care, multi ani mai tarziu, in ziua cand Tommy si cu mine am gasit intr-un orasel de pe coasta Norfolkului o copie a acelei casete pierdute, nu ni s-a parut chiar amuzant. Am avut o strangere de inima si am simtit amandoi in adancul sufletului vechea dorinta de a crede din nou in ceva extrem de drag noua.


Primii ani - despre care tocmai v-am vorbit - mi s-au contopit in minte si sunt un fel de epoca de aur, iar de fiecare data cand ma gandesc la ei - pana si la lucrurile nu chiar atat de grozave -, le vad prin filtrul cald al nostalgiei.


Problema, dupa cate vad, este ca vi s-a spus si nu vi s-a spus. Vi s-a spus, dar niciunul dintre voi nu intelege cu adevarat si, indraznesc sa spun, unii sunt chiar fericiti sa lase lucrurile asa. Dar eu nu sunt. Daca vreti sa aveti o viata suportabila, atunci trebuie sa stiti adevarul. Vietile voastre au fost planificate de altii. Veti deveni adulti si la un moment dat, poate chiar inainte de patruzeci de ani, veti incepe sa va donati organele vitale. Asta este motivul pentru care ati fost creati. Asa ca va rog mult sa nu va mai faceti visuri


Fiindca, poate, intr-un fel anume, am fost incapabili sa le lasam in urma cu adevarat. Fiindca undeva, in adancul sufletului, o parte din noi a ramas mereu asa: inspaimantata de lumea din jurul nostru si - oricat de tare ne-am fi dispretuit pentru asta - lipsita de forta necesara pentru a ne parasi unul pe celalalt.


A fost ca la sah, cand faci o miscare si, chiar in clipa in care iti iei degetul de pe piesa, iti dai seama de greseala facuta si intri in panica, fiindca nu cunosti inca dimensiunea dezastrului pe care l-ai provocat fara sa vrei.


Ideea era ca atunci cand va veni momentul, va fi de ajuns sa-ti deschizi o particica din corp, asemeni unui fermoar, iar un rinichi sau un alt organ va sari brusc afara, iar tu il vei inmana cui trebuie.


Nu ma gandisem niciodata ca firele vietilor noastre, pana atunci atat de adanc intretesute, se pot desface si separa din atata lucru.

Insa banuiesc ca la ora respectiva puternice forte nevazute incepusera deja sa ne desparta si a fost nevoie doar de o intamplare banala de acest gen pentru ca lucrarea lor sa se poata desavarsi. Daca am fi inteles asta atunci, demult, cine stie? Poate ca ne-am fi tinut mai strans unul de celalalt.

Uneori sunt atat de adancita in singuratate, incat daca se intampla sa dau din greseala peste o persoana pe care o cunosc, am un fel de soc si imi ia ceva timp sa ma adaptez la situatie.


Am privit-o cum zace pe patul de spital, in lumina slaba, si am recunoscut imediat expresia de pe chipul ei, caci o vazusem de atatea ori pana atunci la donatori. Era ca si cum incerca sa-si forteze ochii sa vada in interiorul sau, in asa fel incat sa la poata comanda si ordona mai bine diverselor zone dureroase din corp, asa cum, sa zicem, un ingrijitor nelinistit se chinuie sa se imparta intre trei sau patru donatori suferinzi aflati in diferite parti ale tarii. Teoretic, ea era in continuare constienta, dar stateam langa patul ei de metal fara sa pot ajunge de fapt in nici un fel la ea.


Am ramas langa ea pana in ultima secunda in care m-au lasat - trei ore, poate chiar mai mult. Si, asa cum am spus, aproape in tot acest timp Ruth era adanc cufundata in sine. Doar o data, o singura data, in timp ce se contorsiona infiorator si aproape nefiresc, iar eu tocmai voiam sa chem asistentele sa-i mai dea niste calmante, pret de cateva clipe - doar cateva clipe - s-a uitat drept in ochii mei si a stiut exact cine sunt. A  fost unul dintre acele mici crampeie de luciditate pe care le au donatorii in mijlocul cumplitelor batalii pe care le duc.


- Spui ca sunteti siguri? Sunteti siguri ca va iubiti? De unde stiti asta? Credeti ca dragostea e atat de simpla?



Va luam lucrarile pentru ca noi credeam ca va dezvaluie sufleteleTrebuie sa acceptati ca in lumea asta uneori asa stau treburile. Parerile oamenilor si sentimentele lor o iau cand intr-o directie, cand in cealalta.


Am dat sa fug spre el, dar noroiul mi-a inghitit picioarele. Nici lui nu-i era mai usor sa se miste prin noroi, fiindca la un moment dat, cand a ridicat piciorul ca sa dea un sut, a alunecat si a disparut din raza privirii mele, inghitit de bezna. Insa suvoiul de injuraturi a continuat fara oprire si am reusit sa-l ajung exacct in clipa in care se ridica iar in picioare. In lumina lunii, i-am zarit pentru o fractiune de secunda chipul acoperit cu noroi si schimonosit de furie, apoi i-am apucat bratele slabite si l-am tinut strans. A incercat sa scape din stransoare, dar nu l-am lasat pana cand a incetat sa mai strige si am simtit ca dorinta de a riposta i-a disparut. Apoi mi-am dat seama ca m-a imbratisat si el. Si am ramas asa un timp indefinit, tinandu-ne strans unul pe celalalt la marginea acelui camp, fara sa rostim niciun cuvant, in timp ce vantul sufla intruna cu putere peste noi, lipindu-ne hainele de corp. Pentru o clipa a parut ca motivul pentru care ne tinem atat de tare unul de celalalt este ca era singura metoda sa nu fim maturati de vant si inghititi in noapte.


Imi tot vine in minte o imagine cu un rau cu ape repezi. In apa sunt doi oameni care incearca sa se tina unul de celalalt cat de tare pot, dar pana la urma e mult, mult prea greu. Curentul e mult prea puternic. Trebuie sa-si dea drumul unul altuia, sa se desparta. Asa cred ca e si cu noi. E mare pacat, Kath, pentru ca noi ne-am iubit toata viata. Dar asta e. N-avem ce face. Nu putem ramane impreuna pe vecie.

Cand mi-a spaus asta, mi-am amintit cum m-a tinut strans de el in noaptea aia, pe terenul maturat de vant. Nu stiu daca el se gandea la acelasi lucru sau inca mai medita la raurile lui si la puternicii lor curenti. In orice caz, am ramas asa pe marginea patului vreme indelungata, adanciti in ganduri

Nu cred deloc ca amintirile la care tin cel mai mult vor pali vreodata.


..trecusera doar cateva saptamani de cand il pierdusem pe Tommy. Ma gandeam la tot gunoiul asta, la plasticul ce flutura intre crengi, la chestiile ciudate, marine, prinse in gard, si-atunci am inchis ochii pe jumatate si mi-am imaginat ca asta e locul unde taraisera valurile marii tot ce am pierdut din copilarie si pana azi, iar acum eu ma aflu aici, in fata tuturor acelor lucruri, si daca astept suficient de mult, de dincolo de camp va aparea o silueta micuta care va creste pe masura ce se va apropia, pana cand am sa vad ca e Tommy, iar el imi va face cu mana, poate chiar ma va striga. Fantezia mea nu a mers mai departe - n-am lasat-o eu - si, desi lacrimile incepusera sa mi se prelinga pe obraji, nu plangeam in hohote si nu imi pierdusem complet cumpatul.





Comentarii

  1. Mă numesc Elena Branko și iubitul meu s-a despărțit de mine acum 2 luni pentru că a simțit că îl înșel cu prietenul meu de sex masculin, am încercat să-i explic totul dar el și-a plătit urechile surde, am fost devastată emoțional pentru că iubeam el atât de mult până am văzut o postare pe internet despre DR DAWN ACUNA, care ajută oamenii să-și recapete iubitul pierdut, la început m-am îndoit că este adevărat pentru că nu am crezut niciodată astfel de lucruri dar am decis să încerc, am contactat-o ​​și ea mi-a spus ce sa fac si am facut-o si apoi mi-a facut o vraja de dragoste, mi-a restabilit relatia in 48 de ore si iubitul meu a sunat si a implorat sa se impace din nou cu mine daca ai nevoie de ajutor in remedierea unei probleme intr-o relatie sau casnicie.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    Dacă vrei să vindeci orice fel de boală.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan.
    *Dacă vrei să anulezi un blestem.
    Și mai multe, contactați-o pentru ajutor: e-mail { dawnacuna314@gmail.com }
    Whatsapp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Horatiu Malaele - Rataciri

Nu mi-e teama de tine, Moarte, Da`, ce-ai face tu si cum ai mai trai, De-ai avea mama si-ar muri? (Grigore Vieru) Copilaria... Cadoul pe care ni-l face Viata pentru ce vom avea de indurat. Nu cauta prietenia oamenilor cinstiti! Vei suferi de singuratate. Prieteniile trec, dusmanii raman. De fi-va... de fi-va supararea ta un punct in zare, aceasta perspectiva ma mira si ma doare, de fi-va supararea ta un pumn de cuie, aceasta rastignire ma doare si ma suie, de fi-va supararea ta perna de pat, pe care somnu-ti sta culcat, de fi-va ea, asa cum pare, o mica sau mai mare suparare, tu afla acuma, mandra mea poveste, ca daca totu-i trecator, si asta este. Dupa ce Prostia se instala confortabila in teritoriu, urma o perioada de fericita adaptare. Decalog 1. Nu îţi crea o imagine falsă. Este incomodă, greu de întreţinut şi uşor de depistat. 2. Fii prietenul duşmanilor tăi. Un proverb islamic spune că „numai iubindu-i poţi să-i distrugi”. 3. Rămâi modest

Ileana Vulpescu – Viata, viata, legata cu ata

Momentul cand iti dai seama ca n-ai avut pe cine sa iubesti intr-o viata inseamna inceputul agoniei sufletului, agonie ce se reflecta mai intai intr-un cenusiu amorf al ochilor – ei imbatranesc primii – intr-un rictus al gurii, pe care-ti trebuie mult exercitiu in oglinda pentru a invata sa-l ascunzi. Aceasta agonie sufleteasca se reflecta intr-o imbatranire fizica brusca. Descoperirea asta, a vidului unei vieti, te schimba de azi pe maine ca trecerea prin groaza unei catastrofe. Sangele apa nu se face, dar se face venin. O ardeau remurcarile ca daduse viata unui copil caruia, cum se dovedea, izbutise sa-i aduca doar nefericire. Singurul lucru pe care nu-l pandeau nici putreziciunea si nici hotii era ceea ce-ai vazut, ceea ce-ai adunat in suflet. Daca nu ti le mai amintestipe toate asa cum au fost, macar sa ai ce sa uiti. Sa se estompeze, sa se cufunde ca-ntr-un val de ceata, dar sa fi existat. Pe lume erau atatea surse de bucurie dincolo de fericirea pe care ti-ar oferi-o oglin

Darul Psihoterapiei - Irvin Yalom

Priveste pe fereastra celuilalt. Incearca sa vezi lumea asa cum o vede pacientul tau. Empatia este un subiect atat de la moda – barzi in voga indruga tot felul de banalitati despre a te pune in pielea altuia – incat tindem sa uitam de complexitatea procesului. Este extrem de dificil sa stii cu exactitate ce simte celalalt; de cele mai multe ori nu facem altceva decat sa ne proiectam propriile sentimente asupra celuilalt. Cu multi ani in urma am citit un articol scris de Sandor Ferenczi, un psihanalist exceptional, in care ii adresase urmatoarele cuvinte unui pacient: “Poate m-ai putea sa-mi descopar unele dintre unghiurile moarte.” Fiecare individ are o lume interioara diferita, iar stimulul are o semnificatie diferita pentru fiecare. Psihoterapia este ca un test Rorschach viu: pacientii proiecteaza in el perceptii, atitudini si semnificatii din propriul inconstient. “Introspectia este intotdeauna retrospectie.” (Satre) Cred ca este ceva obisnuit ca terapeu